Az élet szép! Segítsünk együtt, hogy minél több gyermek megcsodálhassa!
Részletek
Gyűjtsd szelektíven program!

Belépek a programba

Szállítás megrendelés

Részletek

A statisztikám

Részletek

Kupon aktiválása

Részletek

Újrahasznosított olaj

1106 liter
Vegye fel velünk a kapcsolatot!
www.gyerkocok.com

Ahol már működik!


A Gyűjts szelektíven, élj sportosan! elnevezésű, környezetvédelmi program keretében, a Decathlon Sportáruházlánc támogatásával, a Gondoskodásból Jeles Szociális Szövetkezet koordinálásával használt étolaj- és zsírgyűjtési  akciót hirdetett [Olajszennyezés helyett sportszer!] címmel bölcsődék, óvodák, általános- és középiskolák, alapítványok és egyesületek, valamint az Őket támogatók számára.


Ehhez az akcióhoz elsők között csatlakozott a kecskeméti Arany János Általános Iskola közössége.


olajszallitas olajszallitas
olajszallitas olajszallitas


A tapasztalatokról kérdeztük az iskola programkoordinátorát, Modok Gáborné Éva nénit.


Mikor csatlakoztak a programhoz?

2015 év elején, amikor első alkalommal megkaptuk a szervezők felhívását. Több környezetvédelmi programot is működtetünk az iskolában, gondoltuk ilyen még nem volt, teszünk egy próbát. Arról nem is beszélve, hogy a csatornába vagy egyszerűen csak ki a természetbe öntött zsír és olaj hatalmas károkat okoz a termőföldben, az ívóvíz készletekben és a csatornahálózatban egyaránt.


Hogyan fogadták a szülők?

Első hallásra többen kételkedtek ennek sikerében, mint akik lelkesedtek. Azt gondolták, hogy a gyerekek csupa olajosak, koszosak lesznek tőle. Nem így lett. Egyre többen csatlakoztak és mára már számos családban gyakorlattá vált az elhasználódott étolaj és zsír összegyűjtése.


Hogyan sikerült meggygőzni a kételkedőket?

Szokatlan volt a családok számára, hogy ezt a hulladékfajtát is szelektíven gyűjtsék. A papír, műanyag és a fém szelektív gyűjtéséről már nagyon sokan hallottak, számos család e szerint is gyűjti őket. Az olaj viszont a lefolyóban kötött ki. Elsőként a gyerekekkel beszélgettünk a természetbe kiöntött olaj és zsír rendkívül káros hatásairól, majd a szülőknek adtunk pár parktikus tanácsot arra, hogyan és mibe gyűjtsék össze az elhasználódott sziradékot. Mind e mellett ösztönző az is, hogy az összegyűjtött hulladék után sportszervásárlási utalványt kap az iskola.


Mi a tapasztalat, mennyire "koszos" ezzel a hulladékfajtával foglalkozni?

Egyáltalán nem az. Ha jól záródó, eldobható műanyag flakonba teszik otthon, akkor semmi baj nem történhet. A hulladékkezelő tiszta, zsákkal bélelt, jól záródó gyűjtő edényzetet biztosít és rendszeresen elszállítja az összegyűjtött mennyiségeket. Amiatti aggodalom, hogy minden csupa olaj lesz nem igazolódott be, ez mára már csak kifogás.